Såning og vedligeholdelse af din vildtager
At have en vildtager kræver ikke kun, at du forstår formålet med din vildtager og vælger de rigtige planter. Det kræver også, at du ved, hvordan du forbereder såbedet og sår dine planter. Det er altafgørende, at såbedet er rent og af god kvalitet.
Frøblandinger er sammensat af mange forskellige sorter og arter, og flere sorter findes i forskellige blandinger til både fuglevildt og hjortevildt, såsom rødkløver, hvidkløver, blodkløver, lucerne, vikke, lupin, og andre i bælgplante-familien. Disse sorter optager kvælstof fra luften og fikserer det i jorden, hvilket har en positiv effekt på såbedet fremadrettet. Diversiteten i nogle blandinger er også forholdsvis bred, og her er det altafgørende, at såbedet er i orden, da mange arter ellers ikke vil overleve, og vildtblandingen vil ikke opnå det ønskede resultat!
Såbedet kan renholdes enten mekanisk eller med kemi, og begge metoder kan være meget effektive. Mekanisk renholdelse gøres ved at harve såbedet, fra april og frem til såtidspunktet. Ulemperne ved mekanisk renholdelse inkluderer risikoen for at udtørre såbedet, hvilket kan resultere i utilstrækkelig fugt i jorden til at frøene kan spire. Hvis man i stedet vælger at bruge kemi, er arbejdsgangen væsentlig kortere. Her kan man plove såbedet i det tidlige forår, harve det en enkelt gang for at jævne jorden ud, og sprøjte det med glyphosat umiddelbart inden såning.
Uanset hvilken metode du vælger, anbefaler vi altid, at du får taget en jordprøve af såbedet, da denne vil vise, hvad jorden har behov for, for at få et optimalt resultat. Typisk vil kalk og kvælstof være i mangel, som begge er vigtige elementer for en vellykket vildtager.
Såtidspunktet er mange gange forudbestemt af sammensætningen i vildtblandingen. Som tommelfingerregel vil vi dog altid anbefale at så så sent som muligt. Dette skyldes, at mange sorter kræver en jordtemperatur på minimum 10 grader, og at højere temperaturer har en positiv indvirkning på spiringen.
Det er også afgørende at følge producentens anvisninger for udsædsmængden. Hvis der sås for meget ud, vil man øge konkurrencen om vand, lys og næring mellem de enkelte sorter. Sås der for lidt ud, vil man give unødig plads til ukrudt. Vær derfor omhyggelig med udsædsmængden.
Endelig anbefaler vi at gøde før såning med 20-30 kg NPG eller 21-3-10 pr 1000 kvm. Gødskningen kan eventuelt gentages, når planterne er 10-20 cm høje, for at give et ekstra boost til væksten. Husk at gødskning skal foretages under tørre forhold, gerne over middag, så planterne er tørre. Ved gødskning tidlig morgen eller efter regn, risikerer man at skade planterne via kvælstoffet i NPK-gødningen, som vil ligge sig på selve planten under spredningen.
En vildtager med ren bælgplanter såsom lucerne, kløverarter, vikke osv., kan med fordel gødes med en PK-gødning, som ikke indeholder kvælstof. Dette er et vigtigt tip at huske på, da det kan være afgørende for plantens overlevelse og vækst.
I forhold til ukrudtsbekæmpelse, kan man enten vælge en mekanisk eller kemisk tilgang. Den mekaniske metode involverer at harve jorden, hvilket bør gøres fra april og frem til såning. Hvis du vælger den kemiske metode, kan såbedet pløjes i det tidlige forår, harves en gang for at jævne jorden, og sprøjtes med glyphosat lige før såningen. Husk, at det er vigtigt at harvningen er foretaget minimum 4 uger før såningen, så frøbanken som er kommet til overfladen ved plovningen/harvningen, har fået lov at spire, ellers vil sprøjtningen være nytteløs.
Det er vigtigt at understrege, at både mekaniske og kemiske metoder kan være effektive, og valget mellem dem afhænger ofte mere af personlige præferencer eller politiske holdninger end af objektive forskelle i effektivitet.
At skabe og vedligeholde en vildtager er en proces, der kræver tid, omhu og viden. Men med den rette tilgang, kan det være en givende oplevelse, der ikke kun forbedrer dyrelivet i dit område, men også giver en følelse af tilfredsstillelse og forbindelse til naturen. Så uanset om du er en erfaren jæger, en hobbygartner, eller blot en natur-elsker, kan du med disse tips få mest muligt ud af din vildtager.
Husk at den bedste vildtager er den, der er skræddersyet til de specifikke behov og forhold i dit område, så vær ikke bange for at eksperimentere og tilpasse disse råd til dine specifikke omstændigheder. God fornøjelse med dit projekt!